Føler du deg som en bedrager?

Bedragersyndromet

Har du noen ganger følt deg som en bedrager på jobb?

På tross av all verdens erfaring, gode tilbakemeldinger og kompetanse tenker du at det bare er snakk om tid før alle andre vil innse at du egentlig ikke holder mål - at du er en bedrager?

En typisk frykt som har flyttet inn i hodet vårt i nyere tid, er redselen for å bli avslørt som inkompetente; det såkalte bedragersyndromet. Det handler om en urovekkende mistillit til seg selv og egne evner, ofte på tross av all verdens erfaring, gode tilbakemeldinger og kompetanse. 

Flere studier har undersøkt utbredelsen av dette psykologiske fenomenet. Noen anslår at det rammer omtrent 70 prosent av oss, andre at hele 95 prosent av kvinner i akademiske yrker har moderate nivåer av bedragersyndromet.

For de fleste skaper dette unødvendig mye stress og liten tro på eget arbeid og seg selv, noe som skaper mye stress og bekymring. I møte med denne frykten er det derfor mange som driver seg selv enda hardere, gjør enda mer, og gir seg selv stadig færre og kortere pauser.

Tegn på bedragersyndromet:

• Du jobber mye mer enn vanlig arbeidstid og klarer knapt å logge av.

• Du kan ha vansker med å ta pauser i ferier.

• Du stiller høye krav til deg selv. Hvis du ikke klarer å innfri dem, tenker du at det handler om deg, ikke om rammene du er underlagt.

• Du kan ofte føle deg usikker.

• Du sammenligner deg med andre og tror alle andre har stålkontroll.

Hva kan du gjøre?

Det er mange ting du kan gjøre dersom du kjenner deg igjen i flere av punktene ovenfor. Det kan blant annet innebære å justere ned egne forventninger til seg selv, og lære seg å bruke mindre tid på tankene som opprettholder opplevelsen av å ikke være god nok.



Neste
Neste

Selvmedfølelse - en superkraft