Selvmedfølelse - en superkraft
Selvkritikk skaper mye indre stress
Mange har en indre dialog preget av selvkritikk, det vil si harde ord rettet mot seg selv. Når du hele tiden kritiserer deg selv for ikke å gjøre ting godt nok, hvordan skal du da legge merke til alt du gjør bra?
Den største fienden til en sunn selvfølelse er selvkritikken. En stemme i bakhodet som plager deg når du gjør feil eller ikke lever opp til dine egne høye standarder. Det å leve med en bakgrunnsstøy av selvkritiske tanker kan være svært ødeleggende for en god mental helse.
Forskning viser at vi lærer dårligere i miljøer hvor vi blir kritisert. Når du hele tiden hakker på deg selv for å ikke gjøre alt perfekt, blir du usikker og redd. Skal du få til endring, trenger du å oppleve mestring og oppmuntring.
Derfor bør du også sørge for å skape et trygt og oppmuntrende miljø i ditt eget hode. Kort sagt: Vær vennlig mot deg selv.
Superkraften i selvmedfølelse
Tanken på å være snill med seg selv virker kanskje banal, men sannheten er at vår indre kritiker ofte tar for stor plass. Selvmedfølelse innebærer å vise seg selv omsorg og omtanke, også når vi strever eller feiler. Det er noe annet enn selvmedlidenhet. For det handler ikke om å gjøre seg selv til et offer, eller la være å ta ansvar for egne handlinger, men om å vise seg selv medfølelse også når noe ikke går helt etter planen. At vi behandler oss selv slik vi ville behandlet en god venn.
Selvmedfølelse er som en «mental muskel», den kan øves opp over tid. Det kan ha mange fordeler:
• Mindre indre stress.
• Økt velvære.
• Beskyttelse mot angst og depresjon.
• Flere positive følelser.
• Lettere for å opprettholde motivasjon når du møter motgang.
Hvis du er mye kritisk til deg selv kan det være lurt å ta i bruk denne superkraften.